Science fiction omfatter i bunn og grunn alt som har elementer av noe utenom det vanlige. Mange av oss har vært fascinert av det mystiske, utenomjordiske og virkelighetsfjerne siden vi var barn, og mye av det som finnes av science fiction-underholdning er rettet mot unge gutter og jenter. Her kan vi med fordel trekke fram tegneseirer med superhelt-tema. Dette er noe som fenger svært mange veldig tidlig, og slik har det vært i lange tider.

Superhelter har overnaturlige evner som langt overgår det vanlige mennesker har, og kanskje det er derfor de fanger oppmerksomheten vår fra vi er små? Som barn fascineres vi tross alt av ting vanlige voksne får til. Når vi så kan lese om Lucky Luke som trekker pistol raskere enn sin egen skygge, eller Spiderman som kan skyte spindelvev ut av håndflaten og hoppe fra bygning til bygning, blir vi som barn fort oppslukt.

Gi barna lesevaner ved hjelp av science fiction

Det er derfor tegneseriene om superhelter lever i beste velgående. I vår digitale alder er foreldre bekymret for at barn leser for lite og erstatter bøker og tegneserier med pc-spill. Fengslende tegneserier med iøynefallende bilder og mye tekst kan fungere som en fin inngangsportal til lesingens verden, fordi de kan være lettere å fordøye i begynnelsen enn bøker uten bilder i. Legg inn et science fiction-element i tegneserien, og plutselig har poden fått en ny hobby.

Tegneserier kan være fin inngangsportal til litteratur. Mange barnebøker – både nye og gamle – har en integrert science fiction-del. Dersom du trenger noen anbefalinger til bøker som kan være fin å introdusere en sønn eller datter for, kan vi komme med et par her. Zita i verdensrommet av Ben Hatke er perfekt for barn mellom 9 og 12 år, og det samme er Hilo redder absolutt hele verden av Judd Winick.