Mennesker fra alle verdens hjørner har rapportert mystiske fremmedlegemer på himmelen så langt tilbake som ting har blitt nedskrevet. Mange vil dessuten ha det til at eldgamle religiøse skrifter egentlig snakker om romvesener når de beskriver gudenes nedstigning til Jorden. I moderne tid bruker vi begrepet «UFO». Siden betegnelsen UFO helt enkelt står for uidentifisert flygende objekt, kan det i prinsippet betegne hva som helst. Vanligvis brukes begrepet om luftfartøy bemannet av utenomjordiske vesener, som angivelig besøker planten vår.

Et kontroversielt tema

Spørsmålet om hvorvidt planeten vår noensinne har fått besøkt fra intelligente vesener fra andre verdener, har fått debatten til å rase. Skeptikere og troende går støtt i strupene på hverandre; begge parter beskylder gjerne hverandre for å la slagsider og forutinntatthet styre meningene deres. Det mangler heller ikke på historier om mennesker som ikke bare hevder å ha sett UFOer, men til og med blitt bortført av dem.

Mange rapporterer å ha blitt utsatt for smertefulle eksperimenter, utført av alskens merkelige vesener. Angivelige ofre for kidnapping har blant annet beskrevet små grå vesener med store, tomme og mørke øyne, store insekt-lignende skapninger så vel som mer menneskelignende romvesener med blondt hår og blå øyne. Siden ingen hverken kan bevise eller motbevise slike påstander er vi egentlig like langt, enten vi er skeptikere eller åpensinnede.

Soft disclosure

Enkelte røster vil ha det til at verdens regjeringer i all hemmelighet arbeider sammen med vesener fra andre verdener. Slike teorier har vært temaer for science fiction-bøker og -filmer lenge, og mang UFO-entusiaster venter i spenning på at sløret en dag skal falle og at sannheten endelig skal komme fram.

Andre hevder at myndighetene sammen med forskningsinstitutter avslører UFO-relaterte sannheter gradvis. Her brukes termen «soft disclosure». For noen år siden kom nyhetene om at 7 nye planeter som kunne ligne Jorden hadde blitt oppdaget i et solsystem ca. 40 lysår unna vårt eget. En del UFO-entusiaster leste dermed mellom linjene at større avsløringer ligger rundt hjørnet.